Workmanstore Klantenservice

Uitleg druivensoorten

WIJNHUIS-VINORAMA UITLEG DRUIVENSOORTEN:

Ontdek de diverse wereld van druivensoorten bij Wijnhuis Vinorama! In onze webshop en winkel bieden we een uitgebreid assortiment aan verschillende druivenrassen, elk met hun eigen unieke karakter. Van de klassieke Chardonnay en Sauvignon Blanc tot de verfijnde Pinot Noir en krachtige Cabernet Sauvignon, wij hebben voor elk wat wils. Laat u verrassen door de aromatische Gewürztraminer, de fruitige Gamay of de robuuste Syrah. Ontdek ook minder bekende juweeltjes zoals de elegante Albariño, de smaakvolle Tempranillo of de exotische Torrontés. Bij Wijnhuis Vinorama vindt u de perfecte wijn voor elke gelegenheid en smaakvoorkeur!

Druivensoorten rode wijn - Wijnhuis vinorama.nl

WIJNDRUIVEN RODE WIJN:

ANGLIANICO:

 • De Aglianico-druif is een rode druivensoort afkomstig uit Zuid-Italië, met name uit de regio's Campania en Basilicata. Deze druif staat bekend om zijn intense smaakprofiel en krachtige tannines. Aglianico-wijnen zijn vaak vol en complex, met tonen van rijp rood fruit, kruiden en aardse tonen. Ze hebben een uitstekend bewaarpotentieel en kunnen na verloop van tijd prachtig evolueren. Aglianico-druiven gedijen goed in warme klimaten en produceren wijnen die zowel elegant als robuust kunnen zijn, waardoor ze geliefd zijn bij wijnliefhebbers over de hele wereld.

LAGRAIN: 

 • Lagrain is een term die wordt gebruikt om de ongegiste druivenmost aan te duiden voordat het proces van fermentatie begint. Het verwijst naar het sap van de druiven, verkregen door het persen van de vruchten. Lagrain bevat de natuurlijke suikers, zuren en aroma's die uiteindelijk worden omgezet in alcohol tijdens het fermentatieproces. Het is een belangrijk ingrediënt in de productie van wijn, waarbij de kwaliteit en samenstelling van de lagrain een cruciale rol spelen in de uiteindelijke smaak en karakter van de wijn.

BARBERA: 

 • De Barbera-druif is een rode druivensoort die voornamelijk in Italië wordt verbouwd, met name in de regio Piemonte. Deze druif staat bekend om zijn levendige zuurgraad en intense kleur. Barbera-wijnen hebben vaak fruitige aroma's van kersen, bramen en pruimen, met tonen van kruiden en soms een lichte tanninestructuur. Ze zijn over het algemeen toegankelijk, veelzijdig en gemakkelijk te drinken. Barbera-druiven worden gebruikt om zowel enkele variëteitswijnen als mengwijnen te produceren en ze kunnen zowel jong gedronken worden als enige tijd rijpen om complexiteit te ontwikkelen.

BLEND( Mix) 

 • Een blend wijn verwijst naar een wijn die is gemaakt door het mengen van twee of meer verschillende druivenrassen. Deze druivenrassen kunnen afkomstig zijn van dezelfde wijngaard of verschillende wijngaarden. Het doel van het blenden is om de verschillende kenmerken van elke druivensoort te combineren en een evenwichtige en complexe wijn te creëren. Blending kan worden gebruikt om de smaak, structuur, kleur en aroma's van de wijn te verbeteren. Het is een vaak gebruikte techniek in veel wijnregio's over de hele wereld om unieke en interessante wijnen te produceren.

BOBAL: 

 • De Bobal-druif is een rode druivensoort die voornamelijk voorkomt in de regio Valencia in Spanje. Deze inheemse druif staat bekend om zijn diepe kleur, hoge zuurgraad en robuuste tannines. Bobal-wijnen hebben vaak aroma's van rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen, met kruidige tonen en een aardse ondertoon. Ze kunnen zowel als enkele variëteitswijnen worden geproduceerd als in blends met andere druivenrassen. Bobal-wijnen bieden een uitstekende structuur en hebben de potentie om te rijpen en complexiteit te ontwikkelen naarmate ze ouder worden.

BOVALE: 

 • De Bovale-druif is een rode druivensoort afkomstig uit Sardinië, Italië. Het is een inheemse variëteit die bekend staat om zijn diepe kleur en intense smaakprofiel. Bovale-wijnen hebben vaak aroma's van rijpe rode bessen, pruimen en kruiden, met stevige tannines en een goede zuurgraad. Ze kunnen zowel als enkele variëteitswijnen worden geproduceerd als in blends met andere lokale druivensoorten. Bovale-wijnen hebben de neiging om complexiteit en structuur te bieden, en ze worden gewaardeerd om hun karakteristieke Sardijnse karakter.

 CABERNET-FRANC:

 • De Cabernet Franc-druif is een rode druivensoort die wereldwijd wordt verbouwd. Het staat bekend om zijn expressieve aroma's van rode bessen, kruiden en bloemen, samen met een aangename kruidigheid. Cabernet Franc-wijnen hebben over het algemeen medium body, soepele tannines en een goede zuurgraad. Ze kunnen zowel als enkele variëteitswijnen worden geproduceerd als in blends, waar ze vaak worden gebruikt om complexiteit en aromatische dimensie toe te voegen. Cabernet Franc wordt vaak geassocieerd met Bordeauxwijnen, maar gedijt ook goed in andere regio's, zoals de Loire-vallei in Frankrijk en delen van de Nieuwe Wereld.

 CABERNET-SAUVIGNON:

 • De Cabernet Sauvignon-druif is een van 's werelds meest populaire rode druivensoorten. Het staat bekend om zijn diepe kleur, volle body en krachtige smaakprofiel. Cabernet Sauvignon-wijnen vertonen vaak aroma's van zwarte bessen, cassis, eikenhout en kruiden. Ze hebben stevige tannines en een goede zuurgraad, wat zorgt voor een uitstekend bewaarpotentieel. Deze druif wordt vaak gebruikt in blends, vooral met Merlot en Cabernet Franc, en vormt de basis voor beroemde wijnen uit Bordeaux. Cabernet Sauvignon gedijt ook goed in andere wijnregio's over de hele wereld, waaronder Californië, Australië en Chili.

CARMENERE:

 • De Carmenère-druif is een rode druivensoort afkomstig uit de Bordeaux-regio in Frankrijk. Het staat bekend om zijn diepe kleur en expressieve aroma's van zwarte bessen, kruiden en groene peper. Carmenère-wijnen hebben over het algemeen een medium body, zachte tannines en een rijke smaak. Hoewel het ooit bijna was uitgestorven, is Carmenère nu vooral geassocieerd met Chili, waar het succesvol is aangepast. Het is daar de iconische druif geworden en levert elegante en complexe wijnen op met een uniek karakter.

CANNONAU:

 • De Cannonau-druif, ook bekend als Grenache in andere delen van de wereld, is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd op het eiland Sardinië, Italië. Deze druif staat bekend om zijn intense smaakprofiel, met aroma's van rijpe rode bessen, kruiden en specerijen. Cannonau-wijnen zijn vaak rijk, vol en hebben een zijdezachte textuur. Ze kunnen zowel jong gedronken worden als goed rijpen. Deze inheemse Sardijnse druif is geliefd om zijn complexiteit en wordt vaak geassocieerd met de langlevendigheid en het mediterrane karakter van wijnen uit de regio.

GAMAY: 

 • De Gamay-druif is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Beaujolais-regio in Frankrijk. Het staat bekend om zijn lichte tot medium body en fruitige karakter, met aroma's van rode bessen, kersen en florale tonen. Gamay-wijnen zijn vaak verfrissend, sappig en hebben een lage tanninegehalte, waardoor ze gemakkelijk drinkbaar zijn. Ze worden meestal jong gedronken en zijn ideaal om licht gekoeld te serveren. Gamay heeft zich ook buiten Frankrijk verspreid en wordt nu in verschillende wijnregio's over de hele wereld verbouwd.

MALBEC: 

 • De Malbec-druif is een rode druivensoort die oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar nu vooral geassocieerd wordt met Argentinië. Het staat bekend om zijn diepe, donkere kleur en intense aroma's van rijpe pruimen, bramen en kruiden. Malbec-wijnen hebben over het algemeen een volle body, zachte tannines en een fluweelzachte textuur. Ze bieden vaak een goede balans tussen fruitigheid en kruidigheid. Malbec heeft internationale erkenning gekregen als een uitstekende druif voor single-variëteit wijnen, en de Argentijnse Malbecs behoren tot de meest populaire en gewaardeerde ter wereld.

MALVASIA NERA:

 • Malvasia Nera is een rode druivensoort die voornamelijk in Italië wordt verbouwd. Deze druif staat bekend om zijn intense aroma's van rijp rood fruit, zoals kersen en pruimen, en subtiele kruidige tonen. Malvasia Nera wordt vaak gebruikt als basis voor zowel droge als zoete rode wijnen. De wijnen gemaakt van deze druif hebben een medium tot volle body, zachte tannines en een goede zuurgraad. Het is een veelzijdige druif die zorgt voor levendige en complexe wijnen die heerlijk zijn om te combineren met diverse gerechten.

MARZEMINO:

 • De Marzemino-druif is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Noord-Italië, met name in de regio's Trentino en Veneto. Deze druif staat bekend om zijn diepe paarse kleur en fruitige aroma's van kersen en pruimen, met hints van kruiden en specerijen. Marzemino-wijnen hebben over het algemeen een medium body, zachte tannines en een aangename zuurgraad. Ze zijn vaak levendig en verfrissend, en kunnen zowel als standalone-variëteit worden genoten als in blends met andere druivensoorten. Marzemino is een geliefde druif in Italië en wordt vaak geassocieerd met de opera "Don Giovanni" van Mozart.

MENCIA: 

 • De Mencia-druif is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio's Bierzo en Ribeira Sacra in Noordwest-Spanje. Deze druif staat bekend om zijn aromatische eigenschappen en levendige smaakprofiel. Mencia-wijnen hebben vaak tonen van rood fruit, zoals bessen en kersen, gecombineerd met kruidige en aardse tonen. Ze hebben over het algemeen een medium body, zachte tannines en een goede zuurgraad. Mencia-druiven gedijen goed in de koele en bergachtige omgeving van Noordwest-Spanje en worden steeds meer erkend als een kwaliteitsdruif met unieke karakteristieken.

MERLOT:

 • De Merlot-druif is een rode druivensoort die wereldwijd populair is. Het staat bekend om zijn soepele en fruitige karakter. Merlot-wijnen hebben vaak aroma's en smaken van rijpe bessen, pruimen en kersen, met een hint van kruiden en cederhout. Ze hebben over het algemeen een medium body en zachte tannines, waardoor ze gemakkelijk te drinken zijn. Merlot wordt zowel als een enkele druivensoort gebruikt als in blends met andere druiven, zoals Cabernet Sauvignon. Het is een veelzijdige druif die heerlijke wijnen produceert die geschikt zijn voor verschillende gelegenheden.

MONASTRELL: 

 • De Monastrell-druif, ook bekend als Mourvèdre, is een rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio's van Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het staat bekend om zijn diepe kleur, krachtige structuur en intense smaakprofiel. Monastrell-wijnen hebben vaak aroma's van rijpe bessen, pruimen, kruiden en aardse tonen. Ze hebben een volle body, stevige tannines en een lange afdronk. Monastrell wordt vaak gebruikt in blends om extra complexiteit en diepte aan de wijn toe te voegen. Het is een druif die uitstekende resultaten oplevert in warme klimaten en wijnen produceert met een groot bewaarpotentieel.

MONICA:

 • De Monica-druif is een inheemse rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd op het Italiaanse eiland Sardinië. Deze druif staat bekend om zijn unieke karakter en levendige smaakprofiel. Monica-wijnen hebben vaak fruitige aroma's van rode bessen, kersen en pruimen, met subtiele kruidige tonen. Ze hebben een medium body, zachte tannines en een verfrissende zuurgraad. Monica-wijnen zijn over het algemeen toegankelijk en gemakkelijk te drinken, waardoor ze een populaire keuze zijn voor alledaagse maaltijden. Deze druif is een belangrijk onderdeel van de Sardijnse wijntraditie en vertegenwoordigt de lokale terroir en smaken van het eiland.

NEBIOLLO:

 • De Nebbiolo-druif is een bekende en hoogwaardige rode druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Piemonte in Noord-Italië. Het staat bekend om zijn complexe karakter en uitgesproken tannines. Nebbiolo-wijnen hebben vaak aroma's van rood fruit, zoals kersen en aardbeien, gecombineerd met bloemige tonen en aardse ondertonen. Ze hebben een hoge zuurgraad en bieden een uitstekende structuur en elegantie. Nebbiolo is de druif achter beroemde Italiaanse wijnen zoals Barolo en Barbaresco. Deze druif vereist geduldige rijping en staat bekend om zijn potentieel om lang te verouderen en complexiteit te ontwikkelen met de tijd.

NEGROAMARO:

 • De Negroamaro-druif is een inheemse druivensoort uit de regio Puglia in Zuid-Italië. Het woord "Negroamaro" betekent letterlijk "zwarte bittere" en verwijst naar de diep donkere kleur en de karakteristieke kruidige bitterheid van de druif. De wijnen gemaakt van Negroamaro hebben een volle body, rijp donker fruitaroma's en tonen van specerijen. Ze kunnen zowel als enkele druif worden gebruikt, waarbij ze diepe, geconcentreerde wijnen produceren, of als onderdeel van een blend om complexiteit en structuur toe te voegen. Negroamaro-wijnen zijn geliefd om hun robuustheid en unieke smaakprofiel.

NERO D'AVOLA: 

 • Nero d'Avola is een inheemse druivensoort uit Sicilië, Italië. De naam betekent "zwart uit Avola", verwijzend naar de diepe, donkere kleur van de druiven. Nero d'Avola staat bekend om zijn rijke en intense smaken, met tonen van rijp rood fruit, pruimen en kruiden. Het produceert vaak volle rode wijnen met stevige tannines en een goede zuurgraad. Nero d'Avola is een veelzijdige druif die zowel als cépagewijn als in blends wordt gebruikt, en het is een trots symbool van de Siciliaanse wijnbouwtraditie.

NERO DI TROYA:

 • De Nero Di Troia-druif is een inheemse druivensoort uit de regio Apulië in Zuid-Italië. Ook bekend als Uva di Troia, produceert deze druif robijnrode wijnen met een intense kleur en een rijke, complexe smaak. Nero Di Troia-wijnen hebben vaak aroma's van rood fruit, kruiden en aardse tonen. Ze hebben een medium tot volle body en kunnen zachte tannines hebben. Deze druif wordt vaak gebruikt als een enkele druif om wijnen met karakter en structuur te produceren, maar kan ook worden geblend met andere variëteiten voor extra complexiteit.

PETIT VERDOT:

 • De Petit Verdot-druif is een blauwe druivensoort die voornamelijk wordt gebruikt als een blendingdruif in Bordeaux-wijnen. Het staat bekend om zijn diepe kleur, hoge zuurgraad en intense smaakprofiel. Petit Verdot voegt vaak structuur, tannines en complexiteit toe aan wijnen, met aroma's van donker fruit, kruiden en bloemen. Hoewel het traditioneel een minderheid in blends is, worden er tegenwoordig ook enkele variëteitwijnen gemaakt van Petit Verdot. Het gedijt goed in warme klimaten en kan rijpen tot een volle en krachtige wijn met een lang bewaarpotentieel.

PINOT NOIR: 

 • De Pinot Noir-druif is een blauwe druivensoort die bekend staat om zijn elegante en verfijnde karakter. Het is een van de oudste en meest gerespecteerde druivenrassen ter wereld, vooral in de regio's Bourgogne en de Champagne. Pinot Noir-wijnen hebben vaak aroma's van rode vruchten, zoals kersen en aardbeien, gecombineerd met aardse tonen en een delicate kruidigheid. Ze hebben een lichte tot medium body en een verfijnde zuurgraad. Pinot Noir is ook een uitstekende druif voor het maken van mousserende wijnen, zoals de beroemde Champagnes.

PINOTAGE: 

 • De Pinotage-druif is een unieke Zuid-Afrikaanse variëteit die in 1925 is ontstaan uit een kruising tussen Pinot Noir en Cinsault. Deze druif staat bekend om zijn robuuste karakter en donkere, krachtige wijnen. Pinotage-wijnen vertonen vaak aroma's van rijpe bessen, pruimen en kruiden, met een kenmerkende rokerige ondertoon. Ze hebben een volle body, stevige tannines en een intense smaak. Pinotage is een trots symbool van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie en wordt vaak geassocieerd met de unieke terroir en wijnstijlen van het land.

PRIMITIVO: 

 • De Primitivo-druif is een inheemse druivensoort uit Zuid-Italië, met name bekend in de regio Apulië. Het staat bekend om zijn diepe, donkere wijnen met intense smaken van rijpe bessen, pruimen en kruiden. Primitivo staat ook bekend om zijn hoge alcoholgehalte en volle body. Het heeft vaak vergelijkbare kenmerken als de Zinfandel-druif, omdat ze genetisch nauw verwant zijn. Primitivo-wijnen worden gewaardeerd om hun complexiteit, rijke smaken en zachte tannines, en zijn een favoriet onder liefhebbers van volle rode wijnen.

SANGIOVESE: 

 • De Sangiovese-druif is een traditionele Italiaanse druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Toscane. Het is de belangrijkste druif in beroemde wijnen zoals Chianti, Brunello di Montalcino en Vino Nobile di Montepulciano. Sangiovese-wijnen hebben vaak een medium tot volle body, levendige zuren en aroma's van rode bessen, kersen, kruiden en leer. Ze kunnen een elegante structuur hebben met rijpe tannines. Sangiovese-wijnen zijn geliefd om hun complexiteit, karakter en vermogen om goed te rijpen. Ze passen goed bij Italiaanse gerechten en zijn een symbool van de Italiaanse wijntraditie.

SYRAH: 

 • De Shiraz-druif, ook bekend als Syrah, is een rode druivensoort die wereldwijd wordt verbouwd. Het staat bekend om zijn donkere kleur, krachtige body en kruidige karakter. Shiraz-wijnen hebben vaak aroma's van zwarte bessen, bramen, zwarte peper en kruidige nuances. Ze kunnen zowel soepel en fruitig als complex en geconcentreerd zijn, afhankelijk van de stijl en regio. Shiraz-wijnen uit landen als Australië, Frankrijk en Zuid-Afrika genieten veel populariteit en worden vaak gewaardeerd om hun rijke smaken en potentieel voor langdurige rijping.

ST. LAURENT: 

 • De St. Laurent-druif is een blauwe druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Oostenrijk. Het is een van de belangrijkste inheemse druivenrassen van het land. St. Laurent-wijnen hebben meestal een diepe, robijnrode kleur en tonen van rijpe bessen, kersen en kruiden. Ze kunnen zowel fris en fruitig als krachtig en complex zijn, afhankelijk van de rijping en de vinificatiemethode. St. Laurent staat bekend om zijn goede balans tussen fruitigheid en frisheid, waardoor het een geliefde keuze is onder wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een elegante rode wijn.

SUSMANIELLO:

 • De Susumaniello-druif is een zeldzame en inheemse Italiaanse druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Puglia, in het zuiden van Italië. Het staat bekend om zijn diepe kleur, hoge zuurgraad en intense aroma's van zwarte bessen, pruimen en specerijen. Susumaniello-wijnen hebben over het algemeen een levendige en frisse smaak, met stevige tannines en een medium tot volle body. Deze druif heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn unieke karakter en uitstekende kwaliteit, en wordt vaak gebruikt in zowel enkele druifwijnen als blends.

SHIRAZ: 

 • De Syrah-druif, ook bekend als Shiraz in sommige delen van de wereld, is een krachtige rode druivensoort die wereldwijd wordt verbouwd. Het staat bekend om zijn diepe kleur, volle body en complexe smaakprofiel, met aroma's van donker fruit, zwarte peper en kruiden. Syrah-wijnen hebben vaak stevige tannines en een goede zuurgraad, waardoor ze goed kunnen ouderen. Ze worden vaak geassocieerd met rijke, geconcentreerde rode wijnen met een uitgesproken karakter. Syrah wordt geprezen in klassieke wijnregio's zoals de Rhône-vallei in Frankrijk, maar gedijt ook goed in andere delen van de wereld, zoals Australië en de Verenigde Staten.

SYRAH-GRENACHE: 

 • De Syrah-Grenache blend combineert twee populaire druivensoorten om een wijn te creëren die zowel krachtig als toegankelijk is. Syrah voegt donker fruit, specerijen en structuur toe, terwijl Grenache zorgt voor zachtheid, fruitigheid en levendigheid. Het resultaat is een wijn met een rijke smaak, zijdezachte tannines en een goede balans. Deze blend is populair in wijnregio's zoals de Rhône-vallei in Frankrijk en wordt ook in andere delen van de wereld verbouwd. Het is een veelzijdige wijn die goed past bij verschillende gerechten en gelegenheden.

TANNAT:

 • De Tannat-druif staat bekend om zijn diepe kleur, krachtige tannines en intense smaakprofiel. Afkomstig uit Zuidwest-Frankrijk, met name de regio Madiran, heeft de Tannat-druif zich ook verspreid naar andere wijnproducerende landen zoals Uruguay. De wijnen gemaakt van Tannat hebben doorgaans een uitgesproken karakter met aroma's van donker fruit, kruiden en een stevige structuur. Ze zijn vaak geschikt voor rijping en kunnen goed gepaard gaan met stevige vleesgerechten. Tannat staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen vanwege het hoge gehalte aan antioxidanten.

TEMPRANILLO:

 • De Tempranillo-druif is een van de meest voorkomende druivensoorten in Spanje en vormt de basis voor veel van de beroemde Spaanse wijnen, zoals Rioja en Ribera del Duero. Deze druif produceert wijnen met een medium tot volle body, met kenmerkende aroma's van rijp rood fruit, kruiden en vanille. Tempranillo-wijnen hebben over het algemeen zachte tannines en een goede zuurgraad, wat zorgt voor een uitgebalanceerde smaak. Ze zijn heerlijk om jong te drinken, maar kunnen ook goed rijpen en complexiteit ontwikkelen met de tijd.

TINTA DE TORO:

 • De Tinta de Toro-druif is een variëteit van de Tempranillo-druif die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Toro in Spanje. Deze druif staat bekend om zijn dikke schil, wat resulteert in wijnen met intense kleur, volle body en krachtige tannines. Tinta de Toro-wijnen bieden aroma's van rijp rood fruit, kruiden en aardse tonen. Ze zijn vaak geconcentreerd, complex en hebben een uitstekend rijpingspotentieel. De druif gedijt goed in het droge en hete klimaat van Toro en levert wijnen op die zowel elegant als krachtig zijn.

ZWEIGELT:

 • De Zweigelt-druif is een blauwe druivensoort die oorspronkelijk afkomstig is uit Oostenrijk. Het is een kruising tussen de Blaufränkisch en de St. Laurent druiven. Zweigelt-wijnen hebben meestal een diepe rode kleur en bieden aroma's van rijpe kersen, bessen en kruiden. Ze staan bekend om hun levendige zuurgraad, medium body en soepele tannines. Zweigelt is een populaire druif in Oostenrijk en wordt ook verbouwd in andere wijnproducerende landen. De wijnen zijn vaak toegankelijk, veelzijdig en goed geschikt voor dagelijkse consumptie.

Druivensoorten witte wijn - Wijnhuis vinorama.nl

WIJNDRUIVEN WITTE WIJN: 

ALVARINHO:

 • De Alvarinho-druif, ook bekend als Albariño, is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio's Galicië en Vinho Verde in Spanje en Portugal. Het staat bekend om zijn aromatische karakter, met tonen van citrusvruchten, perzik en bloemen. Alvarinho-wijnen hebben meestal een hoog zuurgehalte en een verfrissende smaak, waardoor ze uitstekend geschikt zijn als aperitief of bij zeevruchten. Ze hebben ook een goed bewaarpotentieel. Alvarinho is een geliefde druif onder wijnliefhebbers vanwege zijn uitgesproken smaakprofiel en het vermogen om elegante en expressieve wijnen voort te brengen. 

ARNEIS: 

 • De Arneis-druif is een witte druivensoort afkomstig uit de regio Piemonte in Italië. Het staat bekend om zijn levendige en aromatische karakter, met tonen van perzik, peer en bloemen. Arneis-wijnen hebben over het algemeen een medium body en een verfrissende zuurgraad. Ze worden vaak gewaardeerd om hun delicate smaak en complexiteit. Arneis wordt vaak gebruikt als een single-variëteitswijn, maar wordt soms ook geblend met andere druiven om meer textuur en diepte te geven aan de resulterende wijn. Het is een populaire keuze voor liefhebbers van elegante en verfijnde witte wijnen. 

CHARDONNAY:

 • De Chardonnay-druif is een veelvoorkomende witte druivensoort die wereldwijd wordt verbouwd. Het staat bekend om zijn brede scala aan smaken, variërend van fris en citrusachtig tot rijp en boterig. Chardonnay-wijnen kunnen zowel licht en verfrissend als vol en romig zijn, afhankelijk van de stijl en rijpheid van de druiven. Deze druif heeft een uitstekend vermogen om de smaken van het terroir en de invloed van houtlagering te weerspiegelen. Chardonnay is een populaire keuze bij wijnliefhebbers vanwege zijn veelzijdigheid en vermogen om goed te paren met verschillende gerechten 

CHARDONNAY-VIOGNIER:

 • De Chardonnay-Viognier druif is een blend van twee populaire witte druivensoorten. Chardonnay staat bekend om zijn brede smaakprofiel en Viognier om zijn bloemige aroma's. Samengevoegd creëren ze een wijn met een rijk en complex karakter. Chardonnay-Viognier wijnen hebben meestal de frisheid en levendigheid van Chardonnay met de bloemige en fruitige tonen van Viognier. Deze blend resulteert in een wijn met een harmonieuze balans tussen frisheid, fruitigheid en complexiteit, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor liefhebbers van witte wijnen.

CHENIN BLANC:

 • De Chenin Blanc druif is een witte druivensoort afkomstig uit de Loire-vallei in Frankrijk. Het staat bekend om zijn veelzijdigheid en kan wijnen produceren variërend van droog tot zoet. Chenin Blanc wijnen hebben vaak een levendige zuurgraad en tonen van citrusvruchten, perzik en honing. Ze kunnen zowel als een frisse aperitiefwijn worden genoten als bij gerechten met zeevruchten en gevogelte. De druif gedijt ook goed in andere wijnregio's over de hele wereld, waardoor Chenin Blanc een geliefde keuze is onder wijnliefhebbers. 

COLOMBARD EN SAUVIGNON:

 • De Colombard en Sauvignon druif is een blend van twee witte druivensoorten. Colombard voegt frisheid en citrusachtige aroma's toe, terwijl Sauvignon zorgt voor aroma's van gras, kruiden en tropisch fruit. Samen creëren ze een verfrissende en levendige wijn met een goede zuurgraad en een breed scala aan smaken. Deze blend is populair in wijnregio's zoals Frankrijk en Zuid-Afrika en wordt vaak genoten als een verkwikkende witte wijn op zichzelf of bij lichte gerechten zoals salades, vis en schaal- en schelpdieren.

COLOMBARD EN UGNI BLANC:

 • De Colombard en Ugni Blanc druif is een blend van twee witte druivensoorten. Colombard voegt frisheid en fruitige aroma's toe, terwijl Ugni Blanc zorgt voor een goede zuurgraad en een licht florale toets. Samen creëren ze een verfrissende en evenwichtige wijn met levendige citrus- en tropische fruittonen. Deze blend is vooral populair in wijnregio's zoals Frankrijk, waar het wordt gebruikt voor het maken van droge, fruitige witte wijnen. Het is een uitstekende keuze als aperitief of bij lichte gerechten zoals salades en vis.

CORTESE: 

 • De Cortese druif is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Italiaanse regio Piemonte. Het staat bekend als de druif achter de beroemde wijn Gavi. Cortese produceert wijnen met een verfijnde en elegante stijl, gekenmerkt door frisse zuren, citrus- en groene appelsmaken en een lichte amandeltoets. Deze druif gedijt goed in de koele klimaten van Piemonte en levert wijnen op die heerlijk verfrissend zijn en goed samengaan met zeevruchten, salades en lichte gerechten. Cortese-wijnen zijn geliefd om hun levendige karakter en uitstekende drinkbaarheid.

FALANGHINA:

 • De Falanghina druif is een inheemse Italiaanse witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Campania. Deze druif staat bekend om zijn aromatische karakter en frisse zuren. Falanghina wijnen hebben meestal een licht tot medium body, met smaken van citrusvruchten, perzik en kruiden. Ze worden vaak geprezen om hun levendige en verfrissende stijl, waardoor ze perfect zijn als aperitief of als begeleiding bij zeevruchten, salades en lichte gerechten. Falanghina heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen en wordt steeds meer erkend als een kwaliteitsdruif uit Zuid-Italië.

FIANO:

 • De Fiano druif is een witte druivensoort die zijn oorsprong vindt in Zuid-Italië, met name in de regio Campania. Deze druif staat bekend om zijn aromatische en complexe karakter. Fiano wijnen hebben vaak een medium tot volle body en tonen van exotisch fruit, honing, noten en bloemen. Ze worden gewaardeerd om hun frisse zuurgraad en lange afdronk. Fiano is een veelzijdige druif die zowel op zichzelf als in blends wordt gebruikt. Het is een populaire keuze voor liefhebbers van witte wijnen die op zoek zijn naar iets unieks en karakteristieks. 

GEWURZTRANIMER:

 • De Gewürztraminer druif is een aromatische witte druivensoort die zijn oorsprong vindt in de Elzas, Frankrijk. Deze druif staat bekend om zijn intense en expressieve aroma's, vaak met tonen van lychee, rozenblaadjes, exotisch fruit en specerijen. Gewürztraminer wijnen hebben meestal een volle body en een lichtzoete smaak, met een kenmerkende kruidigheid. Ze zijn geliefd om hun uitgesproken karakter en kunnen goed samengaan met pittige gerechten, Aziatische keuken en zachte kazen. Gewürztraminer is een druif die zorgt voor opvallende en memorabele witte wijnen. 

GODELLO: 

 • De Godello druif is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Galicië in Noordwest-Spanje. Deze druif staat bekend om zijn frisse en aromatische karakter, met tonen van citrusvruchten, perzik, bloemen en kruiden. Godello wijnen hebben over het algemeen een goede zuurgraad, een medium body en een aangename mineraliteit. Ze bieden een mooie balans tussen fruitige en florale tonen, waardoor ze veelzijdig zijn en goed samengaan met verschillende gerechten, van zeevruchten tot gevogelte en salades. Godello is een opkomende druif die steeds meer erkenning krijgt voor zijn kwaliteit en karakter. 

GRAUER BURGUNDER:

 • Grauer Burgunder, ook bekend als Pinot Gris of Pinot Grigio, is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Duitsland en de Elzas in Frankrijk. Deze druif produceert wijnen met een lichtgele tot goudgele kleur en een rijke en volle smaak. Grauer Burgunder wijnen vertonen vaak aroma's van rijpe peren, citrusvruchten, noten en honing. Ze hebben een goede zuurgraad en kunnen zowel droog als iets zoet worden geproduceerd. Grauer Burgunder is een populaire keuze voor liefhebbers van witte wijn vanwege zijn complexiteit en veelzijdigheid bij het combineren met voedsel. 

GRENACHE BLANC:

 • Grenache Blanc is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Rhône-vallei in Frankrijk en andere delen van de wereld. Deze druif produceert wijnen met een lichtgele kleur en een aromatisch karakter. Grenache Blanc wijnen vertonen vaak aroma's van rijpe perzik, abrikoos, citrusvruchten en bloemen. Ze hebben een volle body, een goede zuurgraad en een lichte kruidigheid. Grenache Blanc wordt gewaardeerd om zijn frisheid, complexiteit en vermogen om goed te verouderen. Het is een veelzijdige druif die zowel op zichzelf als in blends wordt gebruikt. 

GROS MANSENG:

 • Gros Manseng is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de Franse regio's Jurançon en Sud-Ouest. Deze druif staat bekend om zijn aromatische profiel en hoge zuurgraad. Gros Manseng wijnen vertonen vaak aroma's van citrusvruchten, tropisch fruit, bloemen en kruiden. Ze hebben een levendige en verfrissende smaak, met een goede balans tussen fruitigheid en zuurgraad. Deze druif wordt vaak gebruikt voor de productie van droge witte wijnen, maar kan ook worden gebruikt in zoete wijnen. Gros Manseng staat bekend om zijn complexiteit en karakter, waardoor het een geliefde keuze is onder wijnliefhebbers. 

GRUNER VELTLINER: 

 • Grüner Veltliner is een witte druivensoort afkomstig uit Oostenrijk. Het is de meest voorkomende druif in het land en staat bekend om zijn frisse en levendige karakter. Grüner Veltliner wijnen hebben vaak een medium tot volle body met een goede zuurgraad. Ze vertonen aroma's van citrusvruchten, groene appel, witte peper en kruiden. Deze druif kan zowel droge als zoete wijnen produceren, maar de droge stijl is het meest gebruikelijk. Grüner Veltliner staat bekend om zijn veelzijdigheid en kan goed samengaan met verschillende gerechten, van salades tot zeevruchten en gevogelte.  

MOSCATELL:

 • Moscato is een druivensoort die bekend staat om zijn zoete en aromatische karakter. Het wordt vaak gebruikt voor het produceren van mousserende wijnen zoals Moscato d'Asti. Moscato-druiven hebben een intens parfum van bloemen, citrusvruchten en muskus. De wijnen die van deze druif worden gemaakt, hebben een lichte body, een lage alcoholpercentage en een verfrissende zoetheid. Ze zijn geliefd om hun fruitige en florale smaken en worden vaak als dessertwijn gedronken. Moscato is een veelzijdige druif die ook wordt gebruikt in de productie van zoete witte wijnen en versterkte wijnen zoals Muscat de Beaumes de Venise. 

MULLER-THURGAU:

 • Müller-Thurgau is een witte druivensoort die bekend staat om zijn frisse en aromatische wijnen. Het is een kruising tussen de Riesling en de Madeleine Royale-druiven. Müller-Thurgau gedijt goed in koelere klimaten en staat bekend om zijn vroege rijping. De wijnen van Müller-Thurgau hebben vaak fruitige aroma's van perzik, appel en citrus, met een licht bloemig karakter. Ze zijn meestal licht tot medium-bodied en hebben een aangename zuurgraad. Müller-Thurgau wordt wereldwijd verbouwd en is populair vanwege zijn toegankelijke en verfrissende karakter. 

MUSCAT:

 • De Muscat-druif, ook wel bekend als Moscato, is een aromatische druivensoort die wordt gewaardeerd om zijn intense geur en zoete smaak. Muscat-wijnen hebben vaak kenmerkende aroma's van bloemen, citrusvruchten en druiven. Ze kunnen variëren van droog tot weelderig zoet, afhankelijk van de productiemethode. Muscat-druiven worden wereldwijd verbouwd en worden gebruikt om een breed scala aan wijnen te produceren, waaronder mousserende wijnen, dessertwijnen en droge witte wijnen. Muscat is geliefd vanwege zijn expressieve karakter en wordt vaak geassocieerd met feestelijke en zomerse gelegenheden.

PINOT BLANC:

 • Pinot Blanc is een witte druivensoort die bekend staat om zijn frisse en fruitige karakter. Het produceert wijnen met een medium body en een delicate smaak. Pinot Blanc-wijnen hebben vaak aroma's van groene appels, peren en citrusvruchten, met hints van bloemen en kruiden. Ze worden voornamelijk verbouwd in regio's zoals de Elzas in Frankrijk en Alto Adige in Italië. Pinot Blanc is een veelzijdige druif die zowel op zichzelf kan worden genoten als gebruikt kan worden in blends, en het is een populaire keuze voor liefhebbers van witte wijnen. 

PINOT GRIGIO: 

 • De Pinot Grigio-druif, ook bekend als Pinot Gris, is een witte druivensoort die vooral wordt verbouwd in de regio's van Italië en Frankrijk. Deze druif staat bekend om zijn lichte, verfrissende en fruitige wijnen met een licht tot medium body. Pinot Grigio-wijnen vertonen vaak aroma's van citrusvruchten, peren en groene appels, en ze hebben meestal een droge smaak met een subtiele zuurgraad. Ze zijn populair als aperitiefwijnen en passen goed bij lichte gerechten zoals salades, vis en schaal- en schelpdieren. 

PINOT GRIS: 

 • De Pinot Gris-druif, ook bekend als Pinot Grigio, is een witte druivensoort die populair is vanwege zijn levendige smaakprofiel en veelzijdigheid. De druif produceert wijnen met een rijke textuur, medium body en aroma's van rijpe peren, citrusvruchten en bloemen. Pinot Gris-wijnen kunnen variëren van droog tot licht zoet en worden vaak gewaardeerd om hun verfrissende zuurgraad. De druif gedijt goed in verschillende wijnregio's over de hele wereld en is een favoriete keuze voor liefhebbers van witte wijn op zoek naar een fruitige en toegankelijke optie.

RIESLING: 

 • De Riesling-druif is een witte druivensoort die bekend staat om zijn hoge zuurgraad en aromatische eigenschappen. Riesling-wijnen hebben vaak levendige fruitaroma's, zoals groene appel, citroen en perzik, samen met florale tonen. Ze kunnen variëren van droog tot zoet, afhankelijk van de rijpheid van de druiven en de vinificatiestijl. Riesling wordt beschouwd als een van de beste druivensoorten voor de productie van witte wijnen en gedijt vooral goed in koele klimaten. Het staat bekend om zijn uitstekende verouderingspotentieel en veelzijdigheid bij het combineren met voedsel. 

SAUVIGNON:

 • De Sauvignon Blanc-druif is een populaire witte druivensoort die bekend staat om zijn levendige aroma's en verfrissende smaakprofiel. Sauvignon Blanc-wijnen hebben vaak aroma's van citrusvruchten, groene appels, tropisch fruit en gras. Ze kunnen variëren van droog tot licht zoet, afhankelijk van de stijl. Deze druif gedijt goed in verschillende wijnregio's over de hele wereld en staat bekend om zijn levendige zuurgraad en uitgesproken smaak. Sauvignon Blanc is een veelzijdige druif die goed samengaat met diverse gerechten en ook geliefd is als aperitiefwijn. 

SAUVIGNON BLANC: 

 • De Sauvignon Blanc-druif is een populaire witte druivensoort die bekend staat om zijn frisse en levendige karakter. De wijnen die van deze druif worden gemaakt, hebben vaak een uitgesproken aroma van citrusvruchten, groene appels, gras en kruiden. Sauvignon Blanc is wereldwijd bekend en wordt verbouwd in wijnstreken over de hele wereld. De smaak kan variëren van strak en mineraalrijk tot fruitig en exotisch, afhankelijk van het klimaat en de wijnmakerij. Sauvignon Blanc-wijnen zijn populair als aperitief en passen goed bij zeevruchten, salades en geitenkaas. 

SEMILLON:

 • De Semillon-druif is een veelzijdige witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Bordeaux, Frankrijk, en Australië. Deze druif staat bekend om zijn unieke eigenschappen die zorgen voor een breed scala aan wijnstijlen. Semillon-wijnen kunnen variëren van licht en verfrissend tot vol en complex, afhankelijk van de rijpheid van de druiven en de productiemethode. Ze hebben vaak aroma's en smaken van citrusvruchten, perzik, honing en bloemen. Semillon wordt soms ook gebruikt in blendwijnen, vooral in combinatie met Sauvignon Blanc, om extra body en complexiteit toe te voegen. 

TREIXADURA:

 • De Treixadura-druif is een inheemse druivensoort uit de regio Galicië in Noordwest-Spanje. Het is een witte druif die bekend staat om zijn aromatische eigenschappen en frisse smaak. Treixadura-wijnen hebben vaak tonen van wit fruit, bloemen en kruiden. Ze zijn meestal droog en hebben een goede zuurgraad, wat zorgt voor een levendige en verfrissende smaak. Deze druif speelt een belangrijke rol in de productie van Albariño en andere witte wijnen uit Galicië. Treixadura wordt gewaardeerd om zijn kwaliteit en bijdrage aan de complexiteit van deze wijnen. 

VERDECCA:

 • De Verdecca-druif is een inheemse witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Apulië in Italië. Het staat bekend om zijn frisse en levendige karakter, met verfrissende zuren en aroma's van citrusvruchten en bloemen. Verdecca wordt vaak gebruikt om droge witte wijnen te produceren, die uitstekend samengaan met zeevruchten, salades en lichte gerechten. Het is een minder bekende druif, maar wint aan populariteit vanwege zijn unieke smaakprofiel en de mogelijkheid om elegante en verfrissende wijnen voort te brengen. 

VERDEJO: 

 • De Verdejo-druif is een witte druivensoort afkomstig uit de regio Rueda in Spanje. Het staat bekend om zijn frisse en levendige karakter, met aroma's van citrusvruchten, perzik en kruiden. Verdejo-wijnen zijn meestal droog en hebben een uitgesproken zuurgraad, waardoor ze ideaal zijn als aperitief of om te combineren met zeevruchten en salades. Deze druif heeft de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen vanwege zijn expressieve smaakprofiel en wordt beschouwd als een van de vlaggenschipdruiven van Spanje.

VERMENTINO: 

 • De Vermentino-druif is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de mediterrane regio's, zoals Italië en Frankrijk. Deze druif staat bekend om zijn frisse, aromatische karakter en levendige zuurgraad. Vermentino-wijnen vertonen vaak aroma's van citrusvruchten, perzik, kruiden en zeebries. Ze worden gewaardeerd om hun verfrissende en licht minerale smaakprofiel, waardoor ze perfect zijn als aperitief of bij zeevruchten. Vermentino wordt beschouwd als een veelzijdige en gastronomische druif die zowel jong gedronken kan worden als kan rijpen met complexiteit. 

VERNACCIA DI SAN GIMIGNANO:

 • Vernaccia di San Gimignano is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in de regio Toscane in Italië. Het staat bekend als de eerste wijn in Italië die de DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) heeft gekregen. Vernaccia-druiven produceren frisse en levendige wijnen met tonen van citrusvruchten, groene appels en bloemen. De wijn heeft een uitgesproken zuurgraad en een kenmerkende minerale afdronk. Vernaccia di San Gimignano wordt beschouwd als een uitstekende begeleiding bij visgerechten en past goed bij de Toscaanse keuken. 

VIOGNIER:

 • De Viognier-druif is een witte druivensoort die bekend staat om zijn aromatische en bloemige karakter. De druif gedijt goed in warme klimaten en produceert wijnen met een rijk en weelderig aroma van perzik, abrikoos, honing en bloemen zoals viooltjes. Viognier-wijnen kunnen zowel droog als lichtzoet zijn, afhankelijk van de stijl. Ze hebben vaak een volle body en een zachte textuur. Viognier is vooral populair in de Franse regio Rhône, maar wordt tegenwoordig ook verbouwd in andere wijngebieden over de hele wereld. Het is een geliefde druif onder wijnliefhebbers die op zoek zijn naar een complexe en aromatische witte wijn. 

WEISSER BURGUNDER: 

 • De Weisser Burgunder-druif, ook bekend als Pinot Blanc, is een witte druivensoort die voornamelijk wordt verbouwd in Duitsland, Frankrijk en andere wijnregio's. De druif staat bekend om zijn milde zuurgraad, fruitige aroma's en medium body. Weisser Burgunder-wijnen hebben vaak tonen van groene appels, peren en citrusvruchten, met subtiele bloemige en kruidige tonen. Ze kunnen zowel droog als iets zoet worden geproduceerd, afhankelijk van de wijnmakerij en de gewenste stijl. Weisser Burgunder is een veelzijdige druif die goed samengaat met verschillende gerechten en geschikt is voor zowel soloconsumptie als gastronomische combinaties.

Naar boven